Gondolatok az őszről

Évről évre egyre jobban szeretem az őszt Toszkánában, és egyre kevésbé a nyarat. Hogy miért is? Mert az ősz az enyhülés időszaka, szőlőt szüretelnek, majd friss olivaolajat és bort készítenek, vadásznak és be lehet gyújtani a kandallót is, kizöldül minden újra és végre van egy kis szabadidőm ....

(2006-os eredeti bejegyzés frissítése)

Most nem akarok azon mérgelődni, hogy egész augusztusban alig tudtunk fürödni a Balcsiban, hiszen nekem már előtte kijutott a melegből idén Toszkánában. Ezért is mondom mindig, hogy nem szeretem a nyarat, mármint a hőséget, mikor csak a medence vagy a tenger/tó partján lehet elviselni a meleget és éjjel csak forgolódik az ember egy vékony lepedő alatt is. Amikor már nem tudsz további réteget levenni, mert csak egy vékony trikó van rajtad, és minden mozdulatnál csöpög a víz rólad, az autóban meg 100 fok van, ha nem volt hely az árnyékban. Akinek nincsen medencéje, (mint nekem) az mindent kora reggel intéz el, majd becsukja az ablakokat, spalettákat és estig ki sem mozdul, ahogy az olaszoktól eltanultam.... Amikor azonban lassan, de biztosan érkezik kedvenc évszakom az ősz, akkor a klíma is kellemes és annyi minden finomat lehet enni! Sokan kérdezitek, milyen itt az idő ősszel? Nos, melegebb mint otthon, általában szeptemberben van egy rövidebb esős, hűvösebb időszak, de októberben és novemberben sem ritka a 20 fok feletti meleg, ha éppen kisüt a nap vagy Afrika felül fúj a szél. 

Ez az időszak a speciális menük ideje, minden étterem átírja a nyári könnyedebb ételeket a téliekre. Este be lehet gyújtani a kandallót és a parázson nagy szelet húsokat sütni. Ilyenkor vannak megint a festák, sagrak azaz bulik, amikor napközben a helyiek standjain lehet megnézegetni a friss terméseket és megvenni az abból készült finomságokat, este pedig a szabadtéren felállított asztalnál lehet végigenni a menüt. Ilyenkor felvonul a környék apraja-nagyja és mindenki elmesélheti, hogy hol nyaralt, milyen az iskolakezdés. Apropó, itt csak szeptember 15-e körül kezdenek!

Szeptember elején már hallani az első lövéseket, hiszen nyit a szezon, és bár nem vagyok a vadászat híve, azért a vaddisznó és vadnyúl hozzátartozik az őszi ételekhez. Aztán több vadász témájú feszta van, amiből én a közeli Capannoliban tartott vadnyulas (okt. eleje) és a Chianni-ban tartott vaddisznó fesztára (november közepe) szoktam elmenni a kisfiammal és eszünk ragus tésztát meg vaddisznópörköltet polentával. Ez utóbbi két hétvégét tart és vasárnap du 4-kor felvonulnak a vadászok kutyáikkal és egy vaddisznót is szoktak hozni, a legjobb azonban az őket kísérő zenekar, akik fantasztikus hangulatot csinálnak trombitáikkal és a dobokkal.

Az első rövid záporok után megjelennek a gombák, mint a híres funghi porcini, azaz vargánya, és a különösebb tartuffo, azaz szarvasgomba, ami a föld alatt található, ahonnan betanított malacokkal és kutyákkal ásatják ki. Ez a kis, sötét krumplira emlékeztető gázillatú gomba nagyon drága, főleg a fehér változata, ami alig néhány helyen található, de ezek közül szerencsénkre San Miniato az egyik (Firenze környéke). Ára kilónként kb. 2000 euro, nem sok van belőle és csak éppen pár grammra van szükség, amennyit ráreszelnek egy kis tésztára vagy a húsokra.

Aztán szeptember közepén kezdődik a szüret, nemsokára itt a vino novello, azaz az új bor. A régió több részén főleg a Chianti részen és Siena alatt ilyenkor szinte minden hétvégére jut egy borfesztivál, szüreti mulattság. Ha valaki ilyenkor érkezik egy faluba-városba, talán meg kell küzdenie a parkolóhelyért, de aztán megkostolhatja a finom borokat és a helyi nénik által elkészített finom toszkán ételeket. Szombaton este és vasárnap ebédtől vacsora utánig tartanak ezek a feszták is, mindig van gyerekprogram délután.

Aztán október végén kezdődik az olajfák szüretelése is, amit rögtön követ a friss, zöldes, zavaros extraszűz olivaolaj kostolója. Ezt itt sótlan toszkán kenyérre csurgatják, esetleg pirítósra és élevezettel eszik előételként is pl. zöldségeket (répa, zellerszár) mártogatnak a sós-borsos olivaolajba. A házi olaj ára általában literenként 10-12 eurotól kezdődik, igaz idén 2014-ben (ahogyan már többször is pl. 2007-ben) sokaknak nem termett egy szem sem az időjárás és betegségek miatt. Általában karácsonyra, de legkésöbb februárra mindent leszednek és bezár a prés is.

Aztán ott van a gesztenye, aminek szintén október vége felé tartják az ünnepét sok helyen, pl. itt a közelben Orciatico faluban, hiszen egész erdők vannak gesztenyefából errefelé. A geszetenyelisztből tésztát gyúrnak vagy a castagniaccio nevű fura lapos 'tortát' sütik fenyőmaggal, ami nem is mindig édes. Ne felejtsük el a sütőtököt a zucca gialla-t, aminek régen csak az illatát szerettem, ma viszont a vele töltött raviolit furcsán édeskés íze miatt igazán kedvelem.

Már megint az ételeknél lyukadtam ki, és már a gondolata is hízlal....

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145