Tengerpartok általában

miben különböznik az olasz strand a magyartól? És a ligur part az adriaitól?

Aki járt már klasszikus olasz tengerparton pl Riminiben vagy Jesoloban és azt várja hogy Toszkánában vagy a Cinque terrén ugyanazt találja majd az sajnos TÉVED. Ezek a régiók nem a strandolós nyaralásról híresek, ami persze nem jelenti azt hogy nem lenne szép vagy bármilyen adottsága hiányzik de TELJESEN MÁS. Vannak nyüzsgő, elegáns és sok szolgáltatást nyujtó strandok amik igen drágák főleg augusztusban de persze vannak kihaltabb, vadabb részek is, csak nehezebb őket megtalálni. Alapszabály: ne menjetek strandolni VASÁRNAP vagy ünnepnapon ha nem muszály (junius 2 vagy aug 15)

Általános infok: Liguria tengerpartja kb 330 km hosszú aminek nagy része sziklás de vannak homokos öblök is. Igazi bűvárparadicsom gondolhatnánk ami részben igauz is de pl a Cinque Terre part végig természetvédelmi terület ahol egy csomó megkötés van. Nem mehetsz csak úgy be bárhova egy csónakkal, nem mehetsz le a tenger mélyére sem mindenhol és persze szigoruan tilos a szennnyezés vagy rongálás. Értesd ez alatt azt hogy egy kagylót sem hozhatsz ki .

Hogy melyik a legjobb part? Aki a homokos kifekvős strandot keresi az vagy beéri Monterosso-val vagy eltávolodik az 5 falutól mert ezek partja sziklás. Aki át akar látogatni Toszkánába az viszont máris széles-homoos strandok tömegéből válogathat hsiszen egészen livornóig ilyen a part.  Ez a Versilia rész marha drága és szinte nincsen szabad strand, de van tömeg és nyüzsi este is, isteni éttermek. 

A fizetős strandokat ( bagno) könnyű felismerni, hiszen egyenszínű napernyők és napágyak vannak rendezett sorokban kirakva és zuhany, büfé és kabinok is vannak. Itt nem lehet leteríteni a törölközőt vagy lepakolni a saját cuccokat csak úgy, amire figyelmeztetnek is minket rögtön. Fizetni kell napi 15-50 eurot amiért egy napernyőt- ombrello és 2 napágyak lettino vagy többnyire csak napozószéket sdrai kapunk és használhatjuk a zuhanyt - doccia, wc-t... erről bővebben egy külön cikkben írtam ugyanebben a menüben vagy klikk ide. A szabad strandokon - spiaggia libera nincsen belépő, lepakolhatjuk a cuccunkat, kisszéket, törölközőt és leverhetjük a napernyőnket is. Sok helyen van egyébként itt is büfé - bár, és fizettség ellenében zuhany is, de van ahol semmi sincsen ami gyerekekkel nagy felkészülést igényel -és sok napkrémet! 

Van olyan is, amikor megjelennek a meduzák a vízben, akár kisebb darabok vagy egész példányok- ami állítólag a víz tisztaságának köszönhető. Valójában azonban semmi köze a víz tisztaságához de időszakokhoz vagy partrészekhez sem köthető. A medúzák akkor jelennek meg a part közelében amikor előtte egy nagyobb vihar vonult végig a tengeren, mert ilyenkor felkeveredik a víz és sokukat darabokra is szaggat a heves hullámzás. Ilyenkor nincs mit tenni, óvatosan úszkáljatok, mert sajnos a darabok is csíphetnek, hiszen a belső zselés rész kifolyik...

Minden tengerpartos cikket megtaláltok egy helyen, a tengerpartok menüben, klikk ide

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145