tengerpartok, ahova én járok

A rövid kiránduláson csak egy gyors mártózásra szoktam vállalkozni Monterossoban, mert itt van homokos strand is. Aztán rájöttünk hogy a sziklás vagy kavicsos partnak is megvannak az előnyei..... 

Amikor csak egy napra tudunk elmenni is felmerül a kérdés hogy cipeljük-e a strandos cuccot. Igen is meg nem is vagyis én MINDIG viszek fürdőruhát még októberben ismert imádok leheveredni a partora a homokba de a kavicsos részen is. De nem cipelek nagy sporttáskát, csak egy bikini, vékony törölköző, papucs van a hátizsákocskámban, esetleg egy vékony strandruha. Ez utóbbi hasznos lehet az átöltözéshez is de nem szoktam sajnálni az egy eurot sem egy mellékhelységre ahol mellesleg át is tudok vedleni. A papucs fontos mert a kavicson nehéz mezitláb menni és Monterossoban iszonyúan éget is. A törölközőre szoktam lefeküdni és a strandruha is jól jön ha nem száradtam volna meg mert csak felkapom a vizes bikinire és mehetek sétálni, shoppingolni de a hajóra is fel lehet benne szállni. 

Monterosso amit kiemelnék mert itt van egyedül az 5 faluból igazi strand ami ugyan hosszú de nem túl széles, alig 3-4 napernyő fér el rajta a közepén. Ez a strand nem a városközpontnál van hanem az állomás előtti szakaszon, durva szemű homok vagy apró kavics borítja. A gond vele hogy főszezonban vagyis júliusban és augusztusban kipakolják végig az egyennapernyőket és két ici pici részt kivéve nem lehet megközelíteni a vizet mert fizetősek a strandok és napközben csak a szerencse folytán van szabad napágyuk. Itt van a vízben a strand kezdetén a képekről ismert szép nagy csúcsos szikla is amit körbe lehet úszni és szép tiszta a víz, halakat is lehet látni. A városnak van egy másik partja is ahova a hajók befutnak és a városközpont elött van. Itt is van 2 fizetős strand de a végén és az elején be lehet menni a vízbe és le is lehet heveredeni. Itt aztán nagyobb de lapos kövek vannak a parton ezért hullámzáskor nehezebb bemenni de tiszta a víz és van egy sziklasor-hullámtörő ahova ki lehet úszni. Itt aztán rengeteg halat lehet látni és ki szoktunk mászni a nagy lapos sziklákra is.

Vernazzában a legtöbben a betonos kikötőrészen napoznak vagyis a nagy kövekre vagy  abetonra fekszenek ki. Hát nem mondom hogy kényelmes de itt nincsen más. A vízbe be lehet menni egy medence-lépcsőn vagy beugrani valamelyik szikléról, főleg a fekete gyűrött szikla népszerű erre a célre. Emögött van egy védett öböl is ahova a csónakokat is parkolják és itt homokos a part de ez kb 50 méter széles és valamiért nagyon csunya a víz. Talán minden 20 alkalomból egyszer láttam le az aljára egyébként felkeverik meg sáros a színe és lebeg rajta ez-az. Tehát itt nem megyek be a vízbe de a városkának van egy új partja is ami a 2011es esőzés során kelettkezett. A hegyoldalról lezúdúló sziklák, kövek ugye betemették a falu utcáját- erről írtam bővebben itt. A tenger azonban lassan visszaszolgáltatta a belenyomott anyagot vagyis a hullámok kitették egy védett öbölbe amit így feltöltöttek annyira hogy most itt is lett egy strand bár kavicsos. A fagyis utáni sziklaalagut amin át lehetne ide menn most megint le van zárva de a tábála hogy 'nem szabad a korlátot átlépni' nem tart vissza mindenkit.

Cornigliában a faluból hosszú lépcső vezet le a vízhez ahol egy természetes és sziklás részen bele lehet menni a vízbe de csak ha nem hullámzik. Persze halak, sünök is vannak sőt murénák is de napozni nem lehet. 

Manarola és Riomaggiore hasonlóan az előbbihez sziklás partja miatt nem igazán ideális a napozáshoz de még a fürdéshez sem. A víz persze itt tisztább de a csónakokat leeresztő betonos részen vagy az oldalsó sziklákról lehet benenni. Sokan ugrálnak de ez  veszélyes (mi is láttunk már olyat akit úgy húztak ki véresen). 

Mindegyikre érvényes az hogy ha találtok valakit aki bevisz benneteket egy motorcsónakkal vagy ti béreltek egyet akkor szuper sziklás partok mentén mehettek és be tudtok ugrani is a tiszta vízbe. Csak kenjétek magatokat napkrémmel és sapkát vegyetek fel hogy ne kapjatok napszúrást! Főszezonon kívül vagyis szeptember végétől áprilisig nem lehet bérelni csónakot vezető nélkül aminek főleg biztonsági okai vannak. 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145