Az olaszok nem veszik le a cipőjüket vendégségben sem...

Becuppognak cipőkben a nappaliba, sőt sokszor még a kabátjukat sem veszik le - na persze mert ők még tél idején sem nagyon fűtenek. És az ágynemű? Furcsaságok a taljánoknál

Rám úgy néztek mint egy marslakóra, amikor kezdtem levenni a cipőmet az ajtóban, azt hitték szorít : ))) Nem érdemes erőltetni nagyon a levételt, mert egyébként is hideg van náluk. Nem csak spórolásbol, hiszen itt nincs is nagyon hideg kint sem, az is csak 2 hónapig, de talán pont ezért nem szokás nagyon fűteni. Egyszerűen pulcsiban maradnak egész nap, és csak 15-17 fok körül van a lakásban ezt is leginkább kandalóval érik el ősszel vagyis a többi helységben meg lehet fagyni.

A szomszédom pl le is kapcsolja a fűtést éjszakára, mert szerinte attól csak megbetegszik az ember. Igy vendégségbe is úgy érdemes menni, hogy az ember rétegesen öltözködik, 'szép' pulcsit vesz, mert főleg ősszel és tavasszal este már hideg van, de a fűtést csak igazi vacogós hidegben kezdik el használni januárban. Van akinek csak kandalója van, az meg ugye csak akkor melegít, amig előtte ülsz, de akkor is csak előlről, a hátad meg már zúzmarás. 

Could not load widget with the id 67.

Nem is lenne nagy baj, ha az ember be tudna bújni a jó meleg dunyha alá - de az meg nincsen. Csak egy vagy két takaró, melyet egy visszahajtott lepedővel védenek, mert nincs takaróhuzatjuk sem. Eleve más az ágynemű mérete - keskeny, hosszú párnák 50x80 centisek, 2 'lepedő' vagyis alsó és felső, azok is be vannak jól tűrve . Az ágyak több részből állnak: van egy keret támlával és egy többnyire teljesen különálló, lábakon álló, fadongás alap amire a kifejezzetn magas, 20-30 centi vastag, komoly összegekbe kerülő matracot teszik. A hideg ellen egyszerűen védekeznek - vesznek egy megelíthető elektromos lepedőt, vagy takarót, amit egyszerűen be kell dugni a konektorba és az felmelegszik - ilyet is itt láttam előszőr életemben. Amikor kilépsz az ágyból akkor nincsen szőnyeg, mert itt nem szokás, hanem a hideg rusztikus téglaszínű burkolat a megszokott Toszkánában, ami hideg, brrrr.

Mikor találkoztam egy nemrég kikerült magyar lánnyal az volt az első kérdése: 'Ti is úgy lekötözve alszotok?' Mert a valódi lepedő (alsó), meg amivel takarózunk vagyis a felső és rajta a takaró mind be vannak hajtva a matrac alá oldalt. Ezért úgy kell az ágyba felülről belecsúszni, mint egy 'zsebbe' és persze mozogni sem lehet. Ennek előnye, hogy nem csúszik le éjszaka a takaró, ami főleg gyerekeknél nem is baj, de forgolódni nem lehet. És ugye a franciágyon egy nagy lepedő meg taakró van aminek mérete kb 2,5 méter mindkét irányban, abszolut nem értik miért kellene két kisebb takaró rá. Apropó gyerekek, itt is sokszor csak heti egyszer fürdetik öket, mint a németeknél, vagy csak én kerültem fura környezetbe?

A gyerekek nagy része anyucival és apucival alszik babakorától akár 14-15 éves koráig is, ami teljesen normálisnak számít itt. Napközben egyébként a nagyszülőkkel nőnek fel, mert nincsen gyes csak pár hónapig (lásd cikk a gyesről), és az anyáknak vissza kell menni dolgozni nagyon hamar. És akkor természetesen ott a nagyi vagy nagyik, akik egymás között beosztják hogy mikor melyiküknél vannak a gyerekek, ki megy értük stb. A szülőknek ez a legegyszerübb megoldás, és ingyenes meg amúgy sincsen sok alternativa és azok is drágák. A nagyik amint belépnek elkezdenek pakolni, főzni a családnak, mosni és teregetni, vasalni stb, tehát a gyerekkel nem fogllakoznak, azok csak úgy elvannak, magukban, azt csinálnak amit akarnak. Ezért nem is hallgatnak szinte senkire, szerintem kifejezetten rosszak és neveletlenek. Hozzánk képest mindig úgy tűnt, hogy sokkal kisebb a szókincsük (pedig mi 2 nyelven beszélünk), később tanulnak meg számolni, nem ismerik fel a betűket... Valamelyik nap a Tvben csináltak egy felmérést, megkérdeztek többszáz iskolást, hogy miért van nappal és éjjel és 80 %uknak fogalma sem volt róla.

A legtöbb helyen van iskolabusz, ami egy kis sárga busz, reggel összeszedi az iskolásokat, akiket reggel 8.45re szállít az iskolához, amikor kezdődik a tanítás lealábbis alsóban. Aztán kezdi a kört újra és összeszedi az ovisokat, ez megint 40 perc legalább. Persze van egy kísérő mindig a buszon, aki vigyáz a gyerekekre. Útközben megállnak a falu főterén is hogy a kis boltokból begyüjtsék az ebédhez szükséges dolgokat, mert a hentestől jön a hús, a zöldségestől a zöldség és gyümölcs stb. Az út így elég sokáig tart, mert a tanyákra is be kell menni, így pl az én kisfiam elsőkétn száll fel 8.45kor de csak 10 körül érnek be az oviba! És vissza délután 4kor indulnak, a legtöbben itt a téren 4.30kor szállnak le, de a kör még folytatódik. Az iskolabuszért talán havi 20 eurot kell fizetni, maga az iskola ingyenes sőt nálunk egyelőre a tankönyvek is (most ötödikes). Mi az oviban kb 110 eurot fizetünk havonta, amiben benne van az iskolabusz, a havi díj és a menza. Ez utóbbi persze csak ha nem hiányzik a gyerek, mert a havi díjban egy 22es blokk menzajegy van benne, tehát ha beteg a gyerek akkor nem használja el ezeket. A maradékot visszi a következő hónapra így lehet hogy pár hónap után egy hónapban nem kell menzát fizetni, mert annyi maradt az előző hónapokból. Az óvodában 3 éves koruktól 6 évesig járnak, korosztályos csoportok vannak és nálunk alig 10-13an vannak egy csoportban. Van egy közös előtér és 3 terem a csoportoknak meg az étkező és konyha, nagy kert hintával, homokozóval. Nincsen váltócipő de van váltóruha igaz a köppeny használata elég sokat segít a helyzeten, többnyire csak ezt koszolják össze. Az óvoda reggel 8,30kor nyit és 16,30kor zár vagyis aki nem a busszal küldi a gyereket hanem autóval viszi ezt kell hogy figyelembe vegye. Az óvoda is szeptember 15én kezdődik és junius 30ig tart általában de szeptemberben és juniusban nálunk csak ebédig járnak -valami olyan ürüggyel hogy nincsen beüzemelve a menza meg meleg van és a gyerekeket úgyis elvinnék a szülők ebéd után (ez nem igaz, de gondolom így hamarabb szabadulnak és megnyújtják az amúgy is marha hosszú nyári vakációt).

és itt folytatom a 2008as cikket most 2014ben:

Tehát a 6. évüket betöltött gyerekek és az 5és fél évesek is (akik februárig töltik majd be) elkezdik az iskolát, vagyis pontosan a scuola elementare-t ami 5 évig tart. Utána kerülnek be a scuola media-ba ami kb a mi felső tagozatunknak felel meg de egy teljesen új iskola, más épületben más osztálytársakkal - kivéve a kis falvakat. Nálunk ugyanazok a gyerekek mennek az iskolába  a kisfiammal akik óvodába is jártak vele, talán egy új kisfiú jött meg egy elment mert elköltöztek. Az első két évben volt egy kedves és lelkes idősebb tanárnéni akit aztán elváltott egy tanárbácsi és innentől csak a akatasztrofális jelzőt tudom használni az iskolára. Maga a rendszer a tanároktól függetlenül is katasztrofális a magyarhoz képest: nincsen reggeli ügyelet sem napközi, nincsen évnyitó sem évzáró, a nyári vakácio junius 7-8tól szept 15ig tart. Nálunk heti 6 napot mennek iskolába tehát szombaton is de csak délelött vagyis 5 tanóra után hazamennek, egyetlen tízórai-szünettel, ebéd sincsen. Mivel nincsenek igazán szünetek nem mennek ki az udvarra sem, kivéve a tízórait de az is csak igazán jó időben. A tornaórára nem kell átöltözni sem tornaruhát vinni, elég ha aznap melegítőnaciban küldjük el őket és leveszik a köppenyt majd visszaűlnek a padba (izzadtan). Az egy-tanári rendszer jött vissza pár éve persze valójában most sem egy tanár tanítja őket hanem több, de az osztályfőnök tartja nekik az olaszt, földrajzot, történelmet és más tanítja a matekot megint más az angolt. A mi tanárbácsink nem nagyon írat, egy füzet olaszból alig telik be egy egész tanév alatt, aztán nem osztályoz, nem kommentel soha a füzetben és a gyerek szerint nem is nézi meg a házi feladatot tehát minek is írjuk meg. A nyelvtanítás a béke feneke alatt van, még 5.ben is a rajzold le és színezd ki stílusban megy mint oviban, ezért nem is tudnak angolul sem az olaszok. Mivel a nyelvtanárok szinte mindig fix szerződés nélkül dolgoznak elég nagy a jövés menés- idén 4 angoltanárja volt már karácsonyig. Apropo , rendszeresen hibásan írnak le mondatokat, igéket amiket persze senki nem vesz észre rajtam kívül mert nem tudnak ugye a szülők sem angolul. Hab a tortán hogy az utolsó aki valszeg marad most pár hónapot azzal védekezik hogy mivel dislexiás előfordul a hiba és megkérte a gyerekeket hogy szóljanak neki ha rosszul írt le valamit. Ragozzam még???

Ha hasonló cikkeket szeretnél olvasni menj vissza Blogra, vagy klikk ide

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145