Könyvek Toscánáról

Már a Napsötütte Toszkána előtt is voltak jó könyvek Toszkánáról, hiszen már Szerb Antal is írt róla gyönyörűeket az Utas és holdvilágban. Regények és útleírások vagy történelmi könyvek sora kapcsolódik Toszkánához.

 

Toszkána - utazik a család, Zsiga Henrik 2011 Kallipoe kiadó

Henri.jpg

A facebookos oldalunkra már feltettem de úgy tűnik nem látja mindenki és tőlem kérdezitek hogy lehet megvenni Henrik könyvét: rengeteg képpel és vidám történettel, a nagyobb könyvesboltokban és áruházakban is megvehető, de közvetlenül tőlük is meg lehet rendelni a www.kaliope.hu weboldalon keresztül. Ízelítőnek nézzétek meg a blogot ami az utazás és a könyvírás alatt készült, klikk ide Nekem nagyon tetszik!!

Toszkána bölcsessége, a vidéki élet dícsérete- Máté Ferenc 3. könyve 2011

MATE3.jpg

A "Toszkana bölcsessége" kísérlet arra, hogy emlékeztessük magunkat az élet határtalan szeretetére, az egyszerű dolgok adta izgalmakra, a mindennapok ünneplésére, az örömre, amit az emberektől kapunk, és az örömre, amit mi magunk adunk. Máté Ferenc nem egy karosszékben ülő, a bölcsesség gyöngyeit szóró dilettáns egy toszkán villa kandallója mellől, hanem egy valóságos felfedező, aki megélte mindazt, amiről ír és beszél. Amikor barátainak Toszkánát említi, általában vágyakozó sóhajtással reagálnak. Ha szégyenlősen hozzáteszi, hogy egyébként a hegyek között olajfák és egy szőlőültetvény árnyékában él, a megszokott reakció az, hogy "én is erről álmodom." Az író nem titkolt célja, hogy felébressze a bennünk lakó toszkánt napjaink viharos és durva időszakában. Leckéket kapunk tőle, sőt keserű pirulát is egy kanál mézben, mert Máté Ferenc megmutatja, hogy az ÁLOM nem arról szól, hogy HOL, hanem arról, hogy HOGYAN. Természetesen megkapjuk a receptet, hogy mi is részesei lehessünk a tökéletes elégedettségnek. Az összetevők: béke, nyugalom, természeti szépség, családi összetartozás és persze az étel meg a bor. Toszkánában ennyi elég a valódi boldogsághoz. Ez a könyv nem pusztán egy memoár az áloméletről Toszkánában, hanem egyben felhívás is, hogy minél előbb lépjünk ki abból a nyomasztó életből, ami körülvesz bennünket, és teremtsük meg saját idilli környezetünket, amiben végre mis is élvezhetjük a mindennapok egyszerűségét.

Siena lánya - Marina Fiorato, 2011

covers_152823.jpg

A tizenkilencedik születésnapjára nyakláncot és férjet kapott ajándékba." A páratlan szépségű toszkán városban, Sienában a lóverseny, a Palio fontos része a kultúrának. Egy gyönyörű fiatal nő, Pia Tolomei jegyese is indul ezen a versenyen, és a menyasszony azért imádkozik, hogy a férfi veszítsen. Pia apja érdekházasságba kényszeríti lányát, hogy politikai szövetségeseinek eleget tegyen, akik a város irányítását akarják bármi áron megszerezni. Azonban a makacs és kivételes szépségű Pia beleszeret egy másik lovasba, Riccardo Bruniba. A Palio nem egyszerűen csak egy verseny a városok vezető kerületei között, hanem inkább halálos rivalizálás a szépség, a pompa és a maszkok mögött. A várost vezető Violante Beatrix de' Medici hercegnő és Pia Tolomei a Palio után önkéntelenül szövetségesekké válnak, s a sorsuk örökre összefonódik. A történetben keveredik a romantika és a politikai intrika, s betekintést nyerhetünk a Mediciek furcsa világába és szemtanúi lehetünk annak, hogy néhány erős akaratú jó szándékú ember, hogyan tudja megváltoztatni a tragikus következményekkel járó eseményeket. "Történelmi helyszínek, gyertyafényes székesegyházak, piszkos istállók, cselszövés, kulturális hagyományok és szerelem lebilincselő olvasmány" - (The Bookseller )

Reneszánsz Firenze napi 5 forintból - Charles Fritzey 2011

5forint.jpg

Művészet, építészet, politika és bulvár útikalauz a Mediciek városához. Üdvözöljük Firenzében az Úr 1490. esztendejében! A világ egyetlen városa sem versenyezhet a Lorenzo de Medici irányítása alatt álló Firenzével, legyen szó kultúráról, oktatásról, művészetről vagy leplezetlen becsvágyról. A reneszánsz bölcsőjében megismerkedhetünk azokkal a bankár családokkal és kereskedőkkel, akik gazdaggá tették a várost, valamint azokkal a zseniális művészekkel, akiknek köszönhetően ma Firenze a világ egyik legérdekesebb városa. Megcsodálhatjuk a varázslatos műemlékeket, megismerhetjük a város ősi szokásait és a legújabb divatokat, és talán még a város kusza politikai viszonyait is sikerül megértenünk. Ezek után kirándulhatunk egyet a falakon kívül, hogy felfedezzük az örökifjú vidéket és Toscana többi városát. 70 fekete-fehér képpel és 16 színes melléklettel .

 

Firenze és a Mediciek , Hatalom és összeesküvés a reneszánsz Itáliában - Lauro Martines, 2010

A neves történész, Lauro Martines a 15. századi Firenze vibráló életét mutatja be könyvében. A középpontban Lorenzo Medici áll – költő, államférfi, a művészetek patrónusa, műértő és könyörtelen „főnök". 1478 egyik áprilisi vasárnapján orgyilkosok támadnak a misén Lorenzo Medicire és bátyjára. Lorenzo el tud menekülni, de Giuliano elvérzik a katedrális kövén. A könyv lapjain összekuszált érzelmekről, nagyravágyásról, árulásról, hűtlenségről és bosszúról szóló történet bontakozik ki. A firenzei klánok közötti harc túlnő a város határain, és az intrika hálója egész Itáliára átterjed. Bankárok, haszonlesők, Urbino hercege, Nápoly királya és IV. Sixtus pápa is részt vesz a cselszövésben. A firenzei ellenségeskedés lassan az egész félszigetre kiterjedő háborúvá alakul. A kötet a tudományos színvonalú munkák és a könnyedebb, népszerűsítő igényű könyvek határvonalán egyensúlyoz; lendületes stílusával, izgalmas témájával méltán tarthat számot az olvasó figyelmére. (bookline.hu)

Sosem volt Toszkána - Nagy Bando András 2009

Vigyázat, becsapós- semmi köze Toszkánához!!!

 

New Moon / Újhold - Stephanie Meyer, 2009

Elérkezik Bella 18. születésnapja, ami borzalmas esemény számára, hiszen máris egy évvel "öregebb lesz" mint Edward. Túl borzalmas, ahhoz, hogy még meg is ünnepelje. Alice mégis szervez neki egy születésnapi bulit, ami balul sül el, mikor az ajándékbontásra kerül sor...

A szerzőről: Hivatalosan még egy szó sem jelent meg tőle magyarul, de már nálunk is kultusza van, ahogy néhány éve a világ minden táján. A neten szaporodnak a Stephenie Meyer rajongói oldalak. Az amerikai írónő népszerűsége hollywoodi sztárokéval vetekszik. És nem méltánytalanul. Meyer minden kétséget kizáróan egy eredeti hangú író, friss, briliáns stílusú író, aki Twilight (Alkonyat) című regényével üstökösként robbant be az amerikai irodalmi elitbe úgy, hogy közben tinédzserek és felnőttek millióit hódította meg.
A sikerszéria folytatódott, az Alkonyatot hamarosan követte a második rész, a New Moon, majd az Eclipse címet viselő harmadik kötet. A könyvsorozat negyedik része - Breaking Dawn - 2008 augusztusában jelent meg Amerikában. Főhősei Bella Swan, az érzékeny, zárkózott 17 éves középiskolás lány, és osztálytársa, a csöppet sem hétköznapi Edward Cullen. Súlyos, sötét titkok veszik körül a fiút, melyeknek árnyéka eléri a lányt is, amikor egymásba szeretnek, az örökösen esőben ázó kisvárosban. Egy csipetnyi a Hegylakóból, némi Rooswell-i melankólia, kaland, romantika, fantasy elemekkel spékelve, remek karakterek, árnyalt viszonyok, sok-sok eredetiséggel és humorral fűszerezve.

Twilight / Alkonyat - Stephanie Meyer, 2009

A Twilight és Stephenie Meyer többi regénye mindeddig csak angol nyelven volt elérhető, mégis rengetegen rendelték meg postán, még többen reklamálták, hiányolták, hogy a kultkönyv még mindig elérhetetlen magyarul. Nos, ők bizonyára örömmel fogadják a hírt: megjelent a széria első könyve a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi" csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő... Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik... Az alkonyat című kötetet több mint 5,5 millió példányban adták már el eddig, 30 hete vezeti a New York Times bestseller listáját. A könyv igazi kulturális jelenség, melynek jelentős rajongói tábora kíváncsian várja a filmváltozatot. Az eddig húsz nyelvre lefordított regény számos díjjal dicsekedhet, többek között a New York Times és a Teen People szerkesztői ajánlójával, A Publishers Weekly az év legjobb könyvének választotta, az Amazon az évtized eddigi legjobbjának, az Amerikai Könyvtárosok Szövetsége pedig beválasztotta a legjobb tíz, fiataloknak és alkalmi olvasóknak szóló irodalmi mű közé. (Bookline.hu)

Bor, mámor, Toszkána - Máté Ferenc, 2008

Egy nagy pohár selymes Brunello helyreállítja az energiáidat, a második teljes szívedből megnevettet, a harmadik után pedig már búvóhelyet keres a szemed, hogy magadévá tehesd a feleséged.
A "Bor, Mámor, Toszkána" olyan, mint egy különleges bor, hosszú életű, sokszínű, nemes és elgondolkodtató, mégis gazdagon gyümölcsös, játékos és már-már könnyed. Garantáltan szomjasak és éhesek leszünk az olvasás harmadik percében.
Máté Ferencnek, aki azt vallja, hogy a csapásoktól erősödik, gazdagodik a magyar, nem volt elég Toszkánában élvezni a tájat, a szarvasgombás ételeket és a kedves szomszédokat. Többre vágyott. Rádöbbent, hogy egy toszkán birtok szőlő nélkül csak a turistáknak való. Szerencsére még időben ahhoz, hogy a SAJÁT BOR, SAJÁT ÉLVEZET jegyében elinduljon festőművész feleségével, Candace-szel, hogy új otthonra, és saját szőlőültetvényre is szert tegyen. Az új birtok számukra nemcsak egy darab föld lett, hanem egy apró királyság is egyben. Mindennapjaik során megtanuljuk, hogy az egyszerű élet adta érzések és örömök adják a teljes elégedettséget. A saját tölgyfahordó látványa könnyeket csal a szemükbe, és a könyv végére már a miénkbe is.
Becsüljük meg őszinteségüket és tanuljunk tőlük, mert ők sosem döntenek üres gyomorral. (bookline.hu)

Én, Mona Lisa - Kalogridis Jeanne, 2008

Ki is volt valójában a titokzatos hölgy, Leonardo Mona Lisája - évszázadok óta foglalkoztatja a kép hódolóit. Az amerikai írónő regénye a tizenötödik századi Firenzébe kalauzol, uralkodók és művészek, egyházfik és intrikusok izzó világába, egy szerelem megrázó történetének kulisszái közé.

Firenze, ízek városa - R. Takács Olga, 2007

Santo Fico csodái - D. I. Smith 2007

santofico.jpg

Leo Piazzola húsz év múltán a meggazdagodás reményében tér vissza szülővárosába, az isten háta mögötti toscanai Santo Ficóba, ahol régi társaságból egyedül Topo maradt meg számára.

A reménytelenségbe süllyedt Santo Ficón már csak a csoda segíthet! Leo és Topo neki is állnak, hogy kitaláljanak valamit. Ám, miközben a turpisságaik egymás után lelepleződnek, váratlanul megtörténik az igazi csoda, amely felkavarja az olasz kisváros életét...

Jezabel királyné - Medici triologia, Victoria Holt 2007

A Medici-trilógia izgalmakban és fordulatokban bővelkedő befejező kötetében a világtörténelem egyik legszörnyűbb jelenetének, a Szent Bertalan éji mészárlásnak megidézésével folytatódik a "Kígyóasszony", a hírhedt Medici Katalin élettörténete. Az olvasó nyomon követheti "Az olasz nő" zseniális, ám aljas cselszövéseit, egyúttal betekinthet a királyi hálószobák sejtelmes félhomályába, a méregkeverők műhelyébe, vagy a börtönök sötét celláiba egyaránt. A hatalmi harcokat sűrűn átszövik a tragikus, felemelő, olykor számító szerelmek, ám ezek a szálak végül mind összefutnak a francia trón anyakirálynéja, Medici Katalin kezében. (a libri.hu ajánlata)

Szoba kilátással -  Edward Morgan Forster, 2007

szoba.jpg

Az 1900-as évek elején egy fiatal, jó családból származó angol ifjú hölgy, Lucy Honeychurch először látogat el a ködös Albionból a napfényes Toscanába, Firenzébe. A Bertolini panzióban száll meg, ahol csak angolok szoktak szobát kivenni. A hely melegsége, a helyiek kedvessége nem csupán őt, de kuzinját és kísérőjét, Charlotte Bartlettet is elragadtatással tölti el. Lucy hamarosan megismerkedik egy különc ifjúval, George Emersonnal, aki egy számára teljesen szokatlan, érzelmekkel teli bohém világot nyit meg előtte. A konzervatív Charlotte tanácsára azonban szinte menekülve indulnak Rómába, ahol Lucy összetalálkozik az álszent és sznob Cecil Vyse-szal, akinek közeledését már kuzinja is jó szemmel nézi. Hazatérve Angliába azonban ismét Emersonék társaságába kerül, és ekkor Lucy már nem tudja kivonni magát a fiatal George hatása alól, leendő esküvőjével nem törődve, szinte aléltan merül el a szenvedély és szerelem csillogó óceánjában...

A Medici-ház tündöklése és bukása, Christopher Hibbert 2007

Az olasz - európai történelmet alakító családok közül a Medici-dinasztia a legkivételesebbek közé tartozik. A család sorsa , a Medicieké, a pápáké elválaszthatatlanul egybe fonódott Firenze történetének legragyogóbb időszakával. Lebilincselően izgalmas családi törénet, mely eleven képet ad az európai történelem egyik legérdekesebb korszakáról. ( a libri.hu ajánlata)

A Mona Lisa sztori, Sedianszky Nora, 2007

Ó, az a mosoly... Mindannyian láttuk, talán ezerszer is. Ez a mosoly ékesíti La Gioconda, vagy ahogy meghittebben emlegetjük, a Mona Lisa arcát - a világ leghíresebb festményét, Leonardo da Vinci 1505 táján készült alkotását. Az elmúlt ötszáz évben a Mona Lisa igazi híresség rangjára emelkedett.

Ebben a lebilincselő - főként képekben elbeszélt - krónikában a történész és Mona Lisa kutató Donald Sassoon révén bensőséges betekintést nyerünk a Mona Lisa történetébe, és közel kerülünk a géniuszhoz is, aki a festményt ily hosszú élettel ajándékozta meg. (a libri.hu ajánlata)

A Mona Lisa sztori - Donald Sassoon, 2007

Az elmúlt ötszáz évben a Mona Lisa igazi híresség rangjára emelkedett. Ebben a lebilincselő - főként képekben elbeszélt - krónikában a történész és Mona Lisa kutató Donald Sassoon révén bensőséges betekintést nyerünk a Mona Lisa történetébe, elő és utóéletébe és közel kerülünk a géniuszhoz is, aki a festményt ilyen hosszú élettel ajándékozta meg. (Bookline.hu)

Toszkána hegyei, Máté Ferenc 2007

A "Toszkána hegyei" egy lírai meghívás, hogy merd vállalni és követni az álmaidat. Élménykönyv egy "Új otthonról a Nap alatt". Szép, kedves, lírai história Máté Ferenc és felesége, Candace otthonkereséséről egy ősi vidéken. A könyv bestseller lett, a házból - emlék, mert utána már nemcsak otthonra, de borra is vágytak, azaz szőlőültetvényre és saját borászatra. Egy biztos, Mátéék szeretik egymást és szeretik az otthonukat, de mire végigolvassuk történetüket, mi is szeretni fogjuk nemcsak őket, de az otthonukat is. (a libri.hu ajánlata)

Ezer nap Toszkánában, Marlena de Blasi 2006 AJÁNLOM!!!

ezernap.jpg

Marlena, az újdonsült velencei feleség életének ez az újabb ízes szelete a házaspár Toszkánába költözését meséli el. A két ember határtalan lelkesedéssel és igencsak behatárolt anyagiakkal indul útnak a lagúnák városából egy kétszáz lelket számláló falucskába, időtlen idők óta művelt olajfaligetek és etruszk hőforrások közé. Beköltöznek egy félig-meddig renovált egykori istállóba, ahol se telefon, se központi fűtés, a konyha pedig csak talpalatnyi, és hamarosan összebarátkoznak Barlozzóval, a falu önjelölt elöljárójával. Barlozzo gazdag helyi folklórral átitatott elbeszélései betekintést engednek számukra – és számunkra is – Toscana lelkébe. A falusi mindennapok évezredes rituáléjával és De Blasi saját étvágygerjesztő receptjeivel megtűzdelt Ezer nap Toscanában az élet egyszerű örömeiről mesél a földkerekség egyik leggyönyörűbb tájékán (a bookline ajánlata). 

ugyanettől az írótól jelent meg az Ezer nap Velencében (első rész) és az Ezer nap a palotában (legújabb 2007es)

Sötét Kapuk I. - A titkos társaság, Nicholas Friday 2006

Az ókori történelmet tanító Nicholas Friday nyugodt mederben zajló életét váratlan fordulat zavarja meg; régi kedves ismerőse és pártfogója, Lady Eva Gordon hívatja magához, és megkéri, derítse ki miféle vallási csoporthoz csatlakozott Firenzében tanuló lánya, Elizabeth.
Kétkedése ellenére az aggódó asszony határozott kérésének engedve Olaszországba utazik, ahol rövidesen egy titokzatos szertartáson, majd az álmok, és a korábbi életek birodalmában találja magát, miközben a kellemes kirándulásnak induló kaland egyre veszélyesebbé és rejtélyesebbé válik. A korábban egyértelműnek tűnő szálak végleg összekuszálódnak, a fantomoknak látszó ellenfelekkel szemben szinte már a puszta életéért kell küzdenie; az út végén pedig feltárulnak a titokzatos Sötét kapuk!

A misztikus szálakkal átszőtt krimi Toszkána varázslatos tájain játszódik, a kíváncsiságot és az idegszálakat lassan, de biztosan felborzoló történet színesítéseként történelmi vonatkozások, útikönyvszerű leírások és egyéb érdekességek is szerepelnek. (a bookline ajánlata)

Én és a bátyám, Valerio Aiolli 2006

Firenzében vagyunk, 1966 novemberében. Az emlékezetes, pusztító árvíz napjaiban veszi kezdetét a történet, s talán véletlen, hogy az elbeszélő gyermekhős éppen egyidős az 1961-ben született Valerio Aiollival. Mintha visszautaznánk az időben, a hatvanas évek Olaszországában találjuk magunkat, amely néhány év leforgása alatt szédítő gazdasági és társadalmi változásokat élt meg, melyeknek hétköznapi vetületét az Én és a bátyám dialógusa egy kispolgári család sorsán keresztül ábrázolja: ennek része és következménye a szülők kölcsönös félrelépése, a családi lét egységét válságba sodró építkezési spekuláció, a hirtelen jött jólét, mely egyeseknek ölébe hullott, míg másokat tönkretett. ( litera.hu ajŕnlata)

A Mediciek aranya , Tim Parks 2006

Tim Parks forgatagos és szellemes elbeszélése leleplezi a műpártoló Mediciek felemelkedését megalapozó intrikákat és fortélyokat, megidézi a firenzei reneszánsz gazdagságát, bevezet minket a Mediciek szűkebb köreibe, művészóriások, mecénások, pápák és királyok társaságába, miközben feltárja előttünk a modern bankvilág kialakulásának korát, és rávilágít első konfliktusaira a művészetek és az egyház képviselőivel. (a bookline ajanlata)

Toszkánai Nyár, Elizabeth Adler 2006

Gemma Jericho elvált, agyonhajszolt New York-i orvosnő, akinek életét az egyre nehezebben kezelhető kamasz lánya és állandóan aggódó édesanyja tölti ki. Egy titokzatos toszkánai örökségről szóló levél azonban felvillantja előtte a változás lehetőségét: búcsút mond hát az unalmas hétköznapoknak, s családjával Olaszországba utazik. Gemma azt reméli, hogy a kiruccanás alatt kibékülhet lányával, és a változás új értelmet adhat édesanyja életének is. Ám a toszkánai valóság sokkal bonyolultabbnak bizonyul, mint amilyenre Gemma számított. A helybeliek ugyanis azt hiszik, hogy az örökséget képező romos villa jogos tulajdonosa Ben Raphael, a gazdag és sármos amerikai vállalkozó. Az ízléskülönbség, a pletykaéhség és az egyre durvuló viták miatt Gemma élete leggyötrőbb, ugyanakkor leggyönyörűségesebb szerelmi viszonyába keveredik a csodabogár amerikaival. A toszkánai nyár örökre megváltoztatja életszemléletét - és az életét is

ugyanettől az írónőtől jelent meg A ház Amalfin 2006ban

Botticelli - a művészet profilja, Dominique Thiebaut 2006

Sandro Botticelli legelbűvölőbb nőalakjai és bensőséges Madonna a kis Jézussal képei ma már világszerte ismertek. Elsősorban az olyan festmények, mint A Tavasz és a Királyok imádása adják a firenzei Uffizi-képtár fő vonzerejét mind a turisták, mind a művészetbarátok számára. Holott Botticelli hatása a maga korában alig ment túl szülővárosán.
Dominique Thiébaut ebben a könyvben Botticelli életét és munkásságát mutatja be, és életre kelti a reneszánsz Firenzéjének legérdekesebb évtizedeit a Mediciek uralkodása alatt.Gondosan nyomtatott színes reprodukciókkal mutatja be Botticelli művészetét, közöttük festményrészleteket és összehasonlítás céljából más reneszánsz festők műveit is meg lehet találni. Eközben feltárul Botticelli alkotásának teljes spektruma. Alakjainak szépsége és kifejezőereje felejthetetlen élménnyé válik a könyv illusztrációi nyomán. (bookline ajanlata)

Firenzei éjszakák, Heinrich Heine 2006

....A Firenzei éjszakák magyarul most először olvasható keretes novellafüzére, mely "az erotikum és a hátborzongató morbiditás játékos-ironikus fordulataival keresi az olvasók kegyeit", Heine itáliai útjának emlékeit eleveníti fel.
A három prózadarab közül a legismertebb, A bacherachi rabbi - a pogrom elől menekülő Ábrahám rabbinak és feleségének, a gyönyörű Sárának középkori története - épp csak elkezdődik, de a csodálatos színekben tündöklő korfestés, a pompás mellékalakok egész sora s a szöveg különös lírai lebegése felejthetetlen hatást tesz az olvasóra. ( a bookline ajánlata)

Leonardo hattyúi, Karen Essex 2006

Titokzatos, bájos nőalak bújik meg a milánói Santa Maria delle Grazie kolostor falán, az Utolsó vacsorával szemben. Vajon ki ő? Karen Essex írónő nyomozásba kezd, és lebilincselő regényében a reneszánsz Itáliába ragadja el az olvasót. Isabella és Beatrice, a két egymással rivalizáló lánytestvér, a 15. század végén egy nagyhatalmú nemesi család gyermekeiként jönnek világra a forrongó Itáliában. A vonzó, fekete szemű, szőke hajú és roppant céltudatos Isabellának nincs oka, hogy féltékeny legyen a nálánál kevésbé csinos és művelt, ámde kitűnő lovas húgára, Beatricére, egészen addig, amíg a sors szeszélye folytán Milánó leendő hercege nem őt, hanem a naiv Beatricét jegyzi el. A regény nem csak az Este nővérek és a Leonardo képeiről jól ismert kortársnőik szenvedéllyel és sok kalanddal vegyes története: Karen Essex megeleveníti Leonardo da Vinci életét, környezetét, megidézve azt az időszakot, amikor az Utolsó vacsora és a Mona Lisa megszületett. (a libri könyvesbolt ajánlása)

Itáliai affér - Laura Fraser (nem Toszkána, hanem dél-Olaszország)

Mit csináljon az ember, ha elhagyja a férje egy másik nő miatt? A harmincas éveiben járó Laura a napfényes Itáliába utazik felejteni. Egy kis szigeten, Ischián megismerkedik M.-mel, a párizsi művészettörténésszel, s ezzel egy közel két évig tartó különös szerelmi kapcsolat veszi kezdetét. Nincsenek elvárások, mindketten csupán jól akarják érezni magukat. Milánó, London, Marokkó, Eoli-szigetek, Lago Maggiore, San Francisco, Stromboli - mind egy-egy csodás randevú: gyönyörű tájak, romantikus, elhagyatott tengerpartok, eldugott paradicsomi kis szigetek, ínycsiklandó helyi ételek és italok....
Laura Fraser San Franciscóban él, a Berkeley egyetemen tanít újságírást. Többek között a Vogue és a San Francisco Examiner számára ír cikkeket. Az Itáliai affér önéletrajzi ihletésű elsô regénye, korábban tényfeltáró könyve jelent meg a "fogyókúra-ipar"-ról. (a Tericum ajánlata)

Három város Firenze-Velence-Roma, Finta József 2005

Fényképezőgép helyett az ismert építész utazásaira mindig rajz-noteszét viszi magával. Akik ugyanúgy Itália szerelmesei, mint a szerző, élvezettel fogják lapozgatni ezt a szép kiállítású könyvet, amelyben Finta saját írásai, versei /!/ illusztrálják az illusztrációkat.

Vénusz születése, Sarah Dunant 2005

Reneszánsz randevú...

A Vénusz születése gazdag szövetű mű, amely úgy tekeredik körénk, mint a legdrágább firenzei selyem, és úgy játszik rajta árnyék és fény, mint a korabeli bársony kelméken. Vérbeli klasszikus nagyregény, az egyik legnépszerűbb angol krimiíró tollából.
A XVI. századi Firenze művészettől ékes, de bujaságtól romlott. A festészetre és bölcseletre fogékony Alessandra Cecchi, a tehetős kelmekereskedő leánya számos titokra szeretne fényt deríteni. Hová tűnik éjszakánként a család kápolnájában dolgozó freskófestő, milyen rémséges bűnök terhelik az újdonsült férjet, és hogyan tarthat össze egy család a politikai cselszövésekkel és vallási terrorral terhes időkben. Alessandra kitárja lelkét a művészetnek, testét pedig a szerelemnek, miközben egy sorozatgyilkos tartja rémületben Firenzét, és a szószékről Savonarola máglyával fenyegeti a bűnös lelkeket. ( a bookline ajánlata )

Csábító Toszkána, Phil Doran 2005 ( a sztory kicsit olyan mint a Napsütötte Toszkána)

phil.jpg

Phil Doran élete lassan összeomlik. Az egykor sikeres hollywoodi író-producert háttérbe szorítják a feltörekvő új tehetségek, házassága pedig az évek alatt alaposan megkopott, ellaposodott. Felesége, Nancy úgy érzi, ideje változtatni, ezért olaszországi körútján egy alaposan lerobbant, háromszáz éves toscanai házzal lepi meg a férjét. A meglepetés sikerül, csak éppen nem úgy, ahogy Nancy eltervezte. Phil számára a baljós jelek már akkor elkezdődnek, amikor a helyi légitársaság rozzant gépének ajtaja nem nyílik ki. A kellemetlenségek rémálommá fokozódnak, amikor megpillantja új otthonát, és kezdetét veszi a ház felújítása egy olyan országban, amelynek milliónyi törvénye, de egyetlen szabálya sincs, és ahol minden bezár délben négy órára, hogy a helyiek nyugodtan ehessenek, ihassanak, vagy éppen szerelmeskedhessenek. A Csábító Toscana nem egy megszokott történet amerikaiakról, akik egész életükben arról álmodoznak, hogy egyszer majd hátrahagynak mindent, és Európába költöznek. Doran fokozatosan hódol be Toscana varázsának: a táj kifogyhatatlan szépségének, az ízek és az illatok érzéki örömének. Újra felfedezi önmagát és a feleségét, és egy olyan helyen találja meg a boldogságot, ahol a legkevésbé sem számított rá. A csábító Toscana elképesztően humoros, és hihetetlen dolgokat tudunk meg belőle Olaszországról. Mulatságos és szívszaggató, pikáns és édes. Képzeljék el, hogy Frances Mayest és Dave Barryt megszórják egy kis parmezánnal és nyakon öntik olívaolajjal pontosan ilyen Phil Doran írása. Egyszerűen nem lehet letenni. (a libri könyvesbolt ajánlása)

A vörös liliom, Anatole France 2005

A vörös liliom, A firenzei lány regényciklus folytatása. Míg az előző kötet az itáliai reneszánsz korát eleveníti fel, s Lorenzo Medici Firenzéjében nyílnak meg előttünk a paloták kapui, most Franciaországban kalandozhatunk. Fiorának el kell hagynia hazáját, s útja XI. Lajos udvarába vezet. Ám itt sem nyugodhat, a király fontos küldetést bíz rá, s az ellenséges sereghez, Burgundiai Merész Károlyhoz küldi... Természetesen, a már jól ismert benzonis fordulatokban itt sincs hiány: kalandok végtelen sora követi a hősnőt azon az úton, ahol a történelemből jól ismert személyiségek veszik körül. (a libri.hu ajánlata)

A firenzei menyasszony, Franceska Santini 2005

Luisa, a fiatal művészettörténész Firenzébe költözik, felejteni. Nemsokára azonban a rokonszenves német Jakob, és a vonzó, titokzatos olasz Marco udvarol neki. Amikor környezetében több műkincslopás történik, rájön: nem csupán bűnözők csapdájába került, hanem végzetes, szenvedélyes szerelem rabja lett. ( a bookonline ajánlata)

Mediterrán ízek, Nancy Harmon Jenkins 2005

Nancy Harmon Jenkins könyve egyszerre szakácskönyv, élvezetes olvasmány és útikönyv: úgy vezeti el az olvasót a mediterrán konyhaművészet világába, hogy közben bejárja és bemutatja a Földközi-tenger környékének minden táját, ahol a feledhetetlen ízek születnek. Andalúzia „ehér falaitól" Törökország és Szíria partvidékéig, Szicilia és Kréta szigetvilágáig, Toscana napsütötte tájaiig.
Különleges, de egyszerűen, nálunk is kapható és hazai nyersanyagokkal is elkészíthető ételkülönlegességek történetét meséli el, miközben pontos receptleírásokkal is szolgál. A híres amerikai gasztronómus írónő nagy jelentőséget tulajdonít a tengeri sónak, az extra szűz olivaolajnak, a pastának, a kuszkusz, a bulgur főzőséi rejtelmeinek, a borok, a hüvelyesek,
a zöldségek, valamint a tenger gyümölcseiből készülő fogások gazdag felhasználásának. (a bookline ajánlata)

Az ismeretlen Toszkánai - Juliette Benzoni könyve, 2005

Marianne nem sokáig lesz boldog Monsieur Denis-vel, alias Napóleonnal, ugyanis a császár utódot akar, és politikai megfontolásból Mária Lujzát, az osztrák császár lányát nézi ki mint megfelelő hitvest – no persze a másodikat, az első császárné, Joséphine után. A válás, majd a nagyszabású esküvő tehát megtörténik... Marianne viszont ott marad, szíve alatt az uralkodó gyermekét hordva. A kor és különösen ezek a felső körök kivetik magukból a lányanyákat és a törvénytelen gyermekeket, így hősnőnknek férjhez kell mennie. De kihez? Fölmerül lehetőségként a titokzatos toszkán herceg, akinek még soha senki nem látta az arcát, aki viszont utódot akar. A házasság – immár főhősnőnknek is a második – tehát megköttetik, Marianne-ból Sant'Anna hercegnője lesz, egy titokzatos, kísértetjárta házban, mely körül szörnyű legendák keringenek. (a libri könyvesbolt ajánlása)

ugyanez az írónő más könyve a témához Fiora és a francia király (2000)

Erdélyen át Firenzéig, Szinte Gábor 2004

...Szinte Gábor festôművészt Erdély, Magyarország és Olaszország aurája lenyűgözô művekre ihlette. Vásznai varázslatos erdélyi és délszaki tájakat idéznek, más képei pedig újraértelmezik a magyar történelem egy-egy megrázó pillanatát: egyszerre intimek és közéletiek....

...Miközben a művész ezen dolgozik, megjelent ki tudja hányadik művészettörténeti könyve. Mert Szinte Gábor, mint sok más festô, jól forgatja a tollat. Tanulmányai, könyvei mindig valami új, meghökkentô oldalát mutatják azoknak a dolgoknak, amelyekrôl azt gondoljuk, hogy ismerjük ôket, legyen szó akár a Millenniumi emlékműrôl, a szent koronáról, Benczúr képeirôl vagy éppen Firenze, Róma műemlékeirôl... (a bookline ajánlata)

Szép Toszkána - Frances és Edward Mayes könyve, 2004

„Bramasoléban otthon érezzük magunkat. Nehéz ezt elmagyarázni. A házunk egy ősrégi etruszk fal és egy Medici-korabeli erődítmény alatt épült. Nyugalmat találunk itt, mert az olaszok úgy élnek együtt a történelmükkel, mintha nem is telt volna el az a több száz, több ezer év. Hannibál csak tegnap kelt át a hágón. Mi pedig csupán ťátutazóbanŤ vagyunk Bramasoléban, hiszen a város akkor is állni fog, amikor belőlünk már por sem maradt. Ezért igyekszünk olyan széppé varázsolni ezt a helyet, amilyen széppé csak tudjuk."
Frances Mayes

Színes fotóalbum Ed és Frances Mayes naplórészleteivel és ínycsiklandó receptekkel. A Napsütötte Toszkána és az Édes élet Itáliában című regények írónője férjével együtt hamisítatlan olasz életet él toszkánai birtokukon: fűszernövényeket termesztenek, gombaszüretre járnak, vendégül látják a barátaikat, és hétről-hétre fenséges lakomákkal ünneplik a természet kincseit. Az olasz ember a természettel harmóniában élő ember mintaképe, aki mindenhol otthon érzi magát: a piazzán, az étteremben, a szőlőföldeken, az erdőben. Az olvasmányos leírások és a több mint 200 színes fotó mellett rengeteg információ teszi a könyvet aktuálissá: a Függelékben tájékozódhatunk a helyi ünnepekről és a Frances által ajánlott éttermekről. (a libri könyvesbolt ajánlása)

Toszkána Olaszország egyik legszebb tartománya - Firenze, Pisa, Volterra, San Gimignano, ciprusfákkal szegélyezett kanyargó utak, dombok és síkságok izgalmas váltakozása, kabócák cirpelése a gyantaillatú estéken, buja mediterrán növényzet. Frances Mayes, a nagy sikerű Napsütötte Toszkána és Édes élet Itáliában című könyvek szerzője ezzel az albummal bemutatja nekünk Toszkána kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb arcát. Bob Krist fantasztikus fotóinak köszönhetoen új fényben látjuk ezt a lenyűgöző vidéket - kiragadott pillanatok, emberek, hangulatok, ételek, tájak, ünnepek. Végre láthatjuk Bramasolét is, a Cortona melletti házat, amely Frances Mayes második otthonává vált. Az írónő ezúttal is élvezetesen ír a városok és települések nevezetességeiről és a látnivalókról, elvisz bennünket piacokra és régiségboltokba.... (Corvina ajánlása)

Édes élet Olaszországban - Frances Mayes 2. könyve,

A Napsütötte Toszkána folytatásában ismét a hangulatos Cortrona melletti házban találjuk magunkat. A házigazdák már ráhangolódtak Olaszország hullámhosszaira, otthon érzik magukat. A zöldség és gyümölcsárus, a főtéren a pincér régi ismerősként üdvözlik, újdonsült barátok, szomszédok jönnek át a felújított házba, hogy finom toszkán borokkal öblítsék le az egyszerű alapanyagokból készített ínycsiklandó ételeket, melyek receptjeiből ezúttal is talál bőséges ízelítőt az olvasó.
Toszkána után az írónő elkalauzol bennünket Szicíliába, ahol tavasszal a legszebb a természet, majd Veneto tartományba, végül együtt körbejárhatjuk a Trasimeno-tó környékének varázslatos vidékeit is.
Ezt a különleges műfajú könyvet, amely egyszerre útleírás, szakácskönyv, társadalomrajz és lírai-filozofikus hangvételű regény, ugyanaz a hangulat járja át, mint a nagy sikerű Napsütötte Toszkánat.
Frances Mayes lenyűgöző részletességgel ír a virágoskert rendezéséről, a zöldségeskert kialakításáról, találkozásairól a környékbeliekkel, az olasz nyelv szépségeiről, saját bensőséges gondolatairól. A könyvet olvasva úgy érezzük, magunk is ott ülünk a kerti székben, hallgatjuk a kabócák cirpelését, látjuk az országutat szegélyező ciprusfákat, s a receptek olvasása közben kedvünk támad a konyhánkba varázsolni a toszkán konyha jellegzetes ízeit. (a libri könyvesbolt ajánlása)

Napsütötte Toszkána, avagy otthon Olaszországban, Frances Mayes könyve, 2002

A könyv egyaránt nevezhető útleírásnak, szakácskönyvnek vagy társadalomrajznak, de leginkább mégiscsak regény. Frances Mayes naplószerűen beszéli el, hogyan teremtettek , férjével igazi otthont egy Cortona melletti régi házban, és leltek második hazára Olaszországban. A látszólag érdektelen apróságok - a ház renoválása, a takarítás nehézségei, az olajfa-liget újraélesztése, a kert szépítgetése, a piaci bevásárlások, a séták, az üldögélés a város fő terén egy erős espresso mellett, a receptek, a dolce far niente, vagyis az édes semmittevés élvezetes olvasnivalót nyújtanak. Az írónő egyszerre tudja rabul ejteni az olvasó gondolatait és érzékszerveit. A sültmalacárus, a zöldséges, a lengyel kőművesbrigád, a házvétel körüli hercehurca, a toszkán konyha megannyi fortélya, a pohárban megcsillanó bor ugyanolyan fontosságot kap, mint a történelmi, művészettörténeti, irodalmi kitekintés.
A lét végső értelme és a hideg fokhagymaleves nem is esik olyan messze egymástól. Vagy ha mégis, ebben a hőségben az nem számít. Frances Mayes amerikai író- és költőnő. Az olaszországi Cortonában és San Franciscóban él. Kreatív írást tanít a San Franciscó-i egyetemen. Ez a könyve megjelenését követően több mint két évig folyamatosan szerepelt az amerikai bestsellerlistákon. (a libri és bookline ajánlása)

Galilei lánya, Dava Sobel 2002

Galilei három házasságon kívül született gyermeke közül a legidősebb örökölte leginkább apja zsenialitását, szorgalmát és érzékenységét, aminek köszönhetően ő lett a tudós igazi bizalmasa. Virginia tizenhárom éves volt, amikor Galilei kolostorba adta a közeli Firenzébe, ahol felvette a Maria Celeste nevet. Galileihez írt leveleiből - amelyeket a szerző maga fordított olasz nyelvről, és mesterien szőtt bele lenyűgöző elbeszéléseibe - még ma is ugyanúgy sugárzik az édesapja iránti feltétlen tisztelet. A szerző, Galilei közéleti szereplése, valamint Maria Celeste világtól elvonult élete között váltakozva nyújt betekintést a Medici család Firenzéjébe, valamint a római Szentszék életébe. (a libri.hu ajánlata)

Akkor és most, Somerset Maugham 2002

A világirodalom népszerű regényeit magában foglaló sorozatunk folytatásaként az Olvasó most Maugham egyik legismertebb regényét tartja kezében. A mű Machiavelli életének egy érdekes epizódját dolgozza fel. A diplomata Firenze város követeként utazik Imolába, Cesare Borgia herceghez. A korabeli Itália társadalmának leírása és fordulatos szerelmi szál viszi előre a cselekményt, melynek végén Machiavelli pórul jár - és bosszúból megírja legismertebb drámáját, a Mandragórát.
A regényt Vas István remek fordításában élvezheti az Olvasó. ( a bookline ajánlata)

Mona Lisa magánélete, Pierre La Mure 2001

Ennek az életrajzi regénynek a hősnőjéről teljes bizonyossággal mondhatjuk, hogy a világ leghíresebb modellje: évszázadok óta találgatják, ki is volt valójában Lisa asszony, akinek Leonardo mester halhatatlanná tette a mosolyát. A Moulin Rouge szerzőjének művében nemcsak e nevezetes hölgy sorsának szálai szövődnek-bogozódnak a szemünk előtt, hanem a XV. századi Firenze régóta szertefoszlott, csodálatos és kegyetlen világa is tapintható közelségbe kerül. ( a bookline ajánlata )

Graziella - Alphonse De Lamartine - Somlyó György, 1980

graziella.jpg

Részlet a könyvből: "Tizennyolc éves voltam, mikor családom egy nőrokonunk gondjaira bízott, akit ügyes-bajos dolgai, férje kíséretében, Toscanába szólítottak. Itt volt az alkalom, hogy utazni küldjenek, és kiragadjanak a vidéki város és a szülői ház veszedelmes tétlenségéből, amely - tárgy híján - elsenyveszti a lélek első szenvedélyeit. Rajongva indultak útnak, mint a gyerek, aki az élet és a természet legfelségesebb színjátékai előtt látja felgördülni a függönyt. Az Alpok, melyeknek örök havát gyerekkoromtól kezdve láttam messziről ragyogni a láthatár szegélyén, a millyi dombok magasáról; a tenger, melyről utazók és költők annyi tündöklő képet ültettek lelkembe; az olasz ég, melynek tüzét és ragyogását valósággal beszívtam már a Corinne lapjairól és Goethe verseiből: Ismered-e citromfák honát? a római régiség fennmaradt emlékei, melyekkel még új keletű tanulmányaim tömték tele fejemet; végül a szabadság, a messziség, amely különös jelentőséggel ruházza fel a távoli dolgokat; a kalandok, a hosszú utazások e bizonyosan bekövetkező véletlenei, melyekkel kedvére eljátszik, s melyeket már jó előre élvez az ifjú képzelet; a nyelv, az arcok és erkölcsök változása, mely mintha csak egy új világba avatná be értelmünket - mindez egész lelkemet felcsigázta. Az utazást megelőző várakozás hosszú napjait a szakadatlan részegség állapotában töltöttem. S ez az elragadtatás, melynek aztán naponta új tápot adott a természet látványa Szavojában, Svájcban, a Genfi-tavon, a Simplon gleccserein, a Comói-tavon, Milánóban és Firenzében, nem is hagyott el többé visszatértemig

Utas és holdvilág - Szerb Antal könyve,

Nászút, melynek során az ifjú házasok útja elválik. A gazdag, elvált polgárasszony rég vágyott kalandokat keres Párizsban. Az örök kamasz pedig engedve nosztalgiájának ifjúságát próbálja megtalálni Olaszországban. 

Szerb Antal remekműve nem csupán egy utazás történte, hanem csodálatos utazás az emberi lélek, a férfi, nő, gyermek és ifjú lelkének zegzugos útvesztőiben. Minden szereplő telitalálat, olyan finom iróniával megrajzolva, hogy bárki ráismerhet - a szomszédjára. (DEPO) 

itt elolvashatod ls meghallgathatod: http://mek.oszk.hu/01000/01080/index.phtm

Utas és holdvilág, hangoskönyv már kapható a hangoskönyv Kulka János felolvasásában (9 óra) (a libri könyvesbolt ajánlása)

Michelangelo, Irving Stone 1967

ANBLOCK egyik kedvenc könyve (indexes forumról)

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145