Egy hét Toscánában

A klasszikus hetes túra amit a legtöbben elsőként beterveztek és bele kellene férnie a legfotnosabb látnivalóknak. Meg a pihenésnek. Meg a helyi ételek megkostolásának. Meg a tengerparti fürdőzésnek....

Kezdem azzal hogy mindenkinek más az érdeklődési köre, van akit a helyi ízek érdekelnek jobban mások a múzeumokat szeretnék végignézni de van akit a középkori hangulat nyűgöz le vagy az emberek mindenanpi életébe akar bekukkantani. Ezért lehetetlen egy olyan programot készíteni ami mindenkinek megfelel. A következő csak egy alap amit személyre lehet szabni- írjatok nygodtan ha kérdésetek van ezzel kapcsolatban. A szombati 7 napos turnust néztem mert többynire mégis így jöttök hiszen az apartmanok így a legkedvezőbbek árban.

 

érkezés (szombat) - este megérkeztek a szállásra. A kipakolás után ha lehet üljetek ki a kerti asztalhoz vagy a medence partjára és szürcsöljetek el egy pohár vörös bort. Mivel a boltok este 8ig nyitva vannak a kis falvakban is ezt még este is beszerezhetitek. Meg a reggelinek valót is érdemes egyúttal megvenni. Az éttermek viszont csak fél8kor nyitnak! Aki mozogni akar egy kicsit a kocsiban ücsörgés után az menjen nyugodtan be a közeli városba faluba. Ne felejtsétek el hogy ezekben szinte alig van mozgás este 8-9 között de aztán előbújik mindenki, kisgyerekek, idősek, fiatalok és a téren ülnek vagy a bárbanakár éjfélig miközben a fiuk fociznak a lányok sutyorognak...

1. nap (vasárnap)- ha szombaton értetek ide a kötelező turnus miatt akkor délelött gyorsan elugorhat valaki bevásárolni mert 12,30ig sok helyen van nyitva kisbolt is de utána semmi. Nyáron vasárnap ideális lenne Firenzébe menni mert a helyiek a tengerparton süttetik magukat tehát könnyebb közlekedni és parkolni is mint egy normál hétköznapon. A múzeumok ilyenkor is nyitva vannak és a butikok nagy része is (viszont hétfőn nem) sőt többynire ilyenkor vannak a helyi feszták, kirakodóvásárok is. A tengerpartot viszont pont ezért nem ajánlom vasárnap mert a hét legzsúfoltabb napja a strandokon és így a parkolás is gond meg a napyernyők is drágábbak hétvégén. Aki kihagyja Firenzét és kipiheni az utat az lustáklkodhat az ágyban vagy pihenhet az első fél napon a medencénél és délután elindulhat egy rövidebb túrára pl San Gimignanoba vagy Volterrába.

2. nap (hétfő). Ideális lenne egy kis tengerparti strandolásra ha nyári melegben jártok itt. Egyébként meg mondjuk ott a Chianti rész vagyis Firenzétől délre elkalandozni és egy kis bort kostolgatni pl Greve főterén. Hétfőn zárva vannak az állami múzeumok ami azt jelenti hogy nem csak Firenzében az Uffizi, Akademia, Pitti Palota... hanem mindenhol pl Elbán Napoleon villája is (ezt egyszer megjártam). Nyitva vannak viszont a templomok vagyis pl a Dom mindenhol meg a Palazzo Vecchio is Firenzében. Hétfőn zárva vannak a ruha és cipőboltok is délelött tehát csak du 4/5től nyitnak. Vagy választhattok a pisai, sienai vagy volterra kirándulásból - lásd lent

3. nap (kedd) - ugyan nyitva vannak a múzeumok de a hét legzsúfoltabb napja a firenzei múzeumokban , én még várnék Firenzével szerdáig ha még nem néztétek meg vasárnap. Én kedden nézném meg Pisát de válaszhattok a tengerparti strandolást vagy sienai vagy volterrai kirándulásból, lásd lent. Aki Cecinába megy fürödni az beugorhat a piacra is  mert ezen a napon van délelött egy elég nagy piac.

4. nap (szerda) és az 5. nap (csötörtök)  -mehet Firenze a múzeumokkal, erről írtam bővebben klikk ide.. Vagy az egyik lenti kirándulás Siena, Volterra vagy Pisa. Haladóknak ha benne van a programok között akkor ezen a napon mennék Elbára (erről bővebben klikk ide) vagy a Cinqueterrére ( ehhez klikk ide) mert tutira kevesebben vannak és Elbára olcsóbb is a hajó ilyenkor. Ezeket külön megtalálod a kirándulások menüben (lépj vissza) 

6. péntek (péntek) utolsó nap. Én elmennék a piacra vagy bevásárolni mindenfélét otthonra, délután tengerpart vagy a medencénél pihenés és késő délután/este egy utolós kör a közeli városban/faluban ami a legjobban tetszett. Pár órára érdemes elugrani San Gimignanoba vagy Volterrába - előbbiben nagy választék van szuvenírben is.

7. hazaindulás (szombat) esteleg reggel még egy gyors vásárlás annak aki kihagyta pénteken. Mások bemennek Firenzébe hazafelé egy fél napra és így éjjel érnek haza vagy megállnak valahol útközben pl Velencénél vagy Manarelloban . Volterrában szombaton délelött van a heti piac.

 

Firenzei nap - persze ez a város egy hetet is megérne de ha nem akartok minden múzeumba bemenni akkor egy nap alatt bejárható mert minden egy kupocon van ( kivétel a Piazza Michelangelo ahova a panoráma miatt érdemes felmenni). Az utcákon sétálva nézzétek meg a Dómot, a Palazzo vecchiot és az Uffizit, menjetek át a Ponte vecchio hídon, esetleg egészen a Pitti palotáig ( bár ez kívülről nem szép). Ha be akartok menni valahova azt mindenképpen előre foglaljátok le mert több órás sorok állnak az Uffizinél és már a Domnál is lehet időpontot kérni. Sőt van lehetőség magyar idgenvezetésre is, tudjátok Kingával (vagy Évával vagy...)

Pisai nap: Én ebbe belevenném Pisát, Luccát és a tengerpartot de nem ilyen sorrendben. Hogy miért? Mert Pisánál ha fényképeket akartok csinálni (pl tartjátok a tornyot) akkor a nap délután süti a tenger felöl tehát ez lenne ideális a fénykép szempontjából. Erről a városról is írtam bővebben a Toszkánás menüben, klikk ide. Én Luccában kezdenék ami szerintem 4-5 órát is megérne, lehet biciklivel is várost nézni, vásárolgatni, rengeteg temploma van- klikk ide. Akinek van kedve az kiugrohat utána a tengerhez pl Marina di Vecchiánonál vagy Viareggioba ha a pálmás sétányt kedvelitek. Itt egyetek valami finom szendvicset vagy kagylos tésztát (ebédelni csak 12,30-15 között lehet). Aki fel akar menni a ferde toronyba az reggel beugorhat és megcsinálhatja a foglalást délutánra mert ez esélyesebb mint rögtön felmenni. Erről írtam a Domos menüben , klikk ide

Sienai nap: Siena a kedvencem, a legyező alakú téren ücsörögni kötelező! Aki bemegy a Domba vagy felmegy a főtéri toronyba is annak szinte az egész napját elviszi ez a város. Erről írtam külön, klikk ide. Ha nem mentek be egyikbe sem akkor egy fél nap is elég rá és belefér még előtte vagy utána Monteriggioniban vagy San Gimignanoban egy kapuccino vagy pizzaszelet (ebédelni csak 12,30-15 között lehet). San Gimignanoban fel lehet menni az egyik torony-lakás tetejére vagy a Domba , de van egy vár is eldugva vagy szintén eldugva létezik egy szobányi városmakett. Mindkettőről írtam bővebben : klikk ide.

Volterrai nap: a kevésbé ismert város szűk utcáival és talán kevesebb turistával rendelkezikm, tiszta középkor, erről is írtam bővebben, klikk ide. Aki nem megy be az etruszk múzeumba sem annak a fél napja megmarad, amibe beveheti az előbb említett San Gimignanot vagy elugorhat Lajaticoba, a Bocelli féle szabadtéri színházhoz. Erről a faluról is írtam, klikk ide.

tengerpart - na erről egy külön menü van mert ez egy elég sokrétű téma- klikk ide.

Akit érdekelnek a Vespa motorok az beveheti a Piaggio gyárat a programba pisa közelében a Piaggio gyárban- klikk ide. Aztán aki szeretne borozni vagy sajtozni vagy főzni és vacsorázni az nézze meg a FAKULTATÍV kirándulások menüben lévőket. Remélem csatlakoztok hozzám valamikor!

 

Hozzászólások   

0 #1 Viki 2016-07-27 09:05
2016os mail
Szia Viki!
Bocsáss meg, h csak most ìrok...kicsit sok dolog, intéznivalò van.
Röviden: Toszkánát sosem lehet kipipálni...kész csoda!
Mindenképpen megyünk még, kèrdés, h mikor.
Mégegyszer köszönünk szépen mindent!
Üdv.: Kata :)

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145