Termálfürdők

Toszkánában is sok thermál fürdő van de szerintem a legtöbb turista ezért nem utazik ezer km-ert és a rengeteg látnivaló miatt eszébe sem jut itt welnessezni azért beszéljünk a témáról. Tény hogy sokkal drágábbak, persze sok szolgáltatással és némelyik igen magas színvonalon de van olyan is ahol ingyen megmártózhat mindenki a forrásvízben...

Az alábbi írásban található árak 2015re vonatkoznak 

Aki vizuális típus az nézze meg ezt a videot amit a youtubon találtam

Saterk

San Giuliano terme Pisa mellett pár km-el található falu ahonnan a panoráma is nagyon szép. A vízet csak a helyi Bagni di Pisa luxus hotelfürdő vendégei használhatják az oldalsó épületben ahol kisebb medencék vannak és mindenféle iszappakolás, szauna stb lehetséges. Belépődíj ellenében bárki bemehet a megadott idővallumban és napi fix összegért több szolgáltatást is tartalmazo díjat is lehet választani (kb 150 eurotól kezdődnek).

Could not load widget with the id 522.

Innen Luccába jutunk ahonnan fel lehet kanyarodni a hegyekbe és Bagni di Luccánál is van egy szép hotelfürdő, ahol mindenféle szolgáltatásokat ajánlanaka  pihenni és felfrissülni vágyóknak. A fürdőben vannak medencék de át lehet menni a barlangokba is, a víz hőmérsékelete 47-54 fok. Most délutánonként egy aperitivora is lehet menni 26 euroért a medencét és a barlangokat is használva. 

Még mindig a zónában maradva található  a Parco Termale di Uliveto ahol a híres Uliveto vízet is palackozzák. A medencébe  a belépő 5-10 euro között van de a weboldalukon nem nagyon látok több infot vagy képeket erről. 

Montecatini Terme- szerintem Toszkána legnagyobb fürdővárosa melyben több híres régi stílusú fürdőépület van egy nagy parkban elszórtan, van amelyik egy görög templomra hasonlít, sok a márvány díszítés is. A fürdőkbe sokan jönnek beutalóval ezért a városban renegeteg hotel van mindeféle kategóriában.- Aztán sok gazdag ideősebb olasz is jár ide, vak aki több hónapot marad és lakást vesz ki. A város elhíresült az intenzív éjszakai életéről, sok a lokál ahol táncos lányok szórakoztatják a főleg férfi közönséget és sok lány kínálja magát az utcasarkokon (főleg feketék de sok a keleti lány is).

Could not load widget with the id 523.

A szomszédos Monsumano Termében van a Grotta Giusti ami szerintem a leghíresebb toszkán fürdő legalábbis nekem ez volt az első amiről hallottam. Voltam is itt, egy hegy lábánál található rusztikus villára hasonlít ahonnan át lehet meni egy fedett részen a hegy gyomrában található barlangba. Itt is sok szolgáltatást ajánlanak de lehet fürödni is a kinti nagy medencében és persze vannak szobáik is ahol meg lehet szállni pár napra. Belépő 7-24 euro a pár órástúl a vasárnapi egész naposig, gyerekek is bemehetnek 5 év aaltt ingyen, 5-12 év között 11-13 euro. A maszírozással, gőzfürdővel összekötve 96 euronál kezdődnek  akombinált belépők.-

Hozzánk vagyis Lajaticohoz elgközelebb a Casciana Terme nevű fürdőváros van ami csak 20 perc kocsival. Egy kinti és egy benti medence is található itt, a víz hőmérsékelet 35 fok és van iszapföürdő vagy más szolgáltatások is. A város közepén található fürdőben van egy kis 3csilagos hotel tehát helyben is meg lehet szállni, a legolcsóbb belépő 19 euro, az iszapos pakolások 26-31 euro között vannak, orvosi vizsgálatot is leeht kérni 30 euroért, és maszírozást, arcpakolást és mindenfléle fiatalító kúrát. A Villa Borri is a vérosban van egy régi villában, belső medencével- most oktoberbn bezár felújítás miatt.

A másik irányban San Gimignano felé van Gambassi Termében a zarándokok fürdője, Terme  della Via Francigena , ami egy kis privát hely medencével és tornateremmel ahol a megfáradt zarándok megpihenhet és újabb erőre kaphat. 

Terme di Petriolo ez is egy hőforrás aminek 40-43 fokos vízére egy elegáns fürdő épült (loc. Petriciolo-Monticiano ) ahol mindenféle szolgáltatásokat kínálnak - a belépés 11-13 euro felnőtteknek, 8-10 euro gyerekeknek 4-11 év között.  Az eredeti forrás a Farma folyón keresendő, a jó kénes szagot kövessétek :) , kb 800 méterre van az erdőben a fürdőtől. Itt a forró víz belefolyik a kövek között a folyóba de mivel kisebb gátat építetteék kavicsokból a forro vízből elöször meleg majd langyos lesz az elkerített 'medencékben'. Aztán kiemelik még a Lama Iesa helyet ami 240m magasságon található a Guinzaione forrásnál, amit Molino di Tufo-nak is ismernek sokan. Itt a víz 27 fokos de mivel eléggé kiseik az autóutaktól egy igazi hegyi erdei túrával eleht elérni kb 45 perces gyaloglással tehát csak azoknak ajánlom akik erre felkészültek.

Bagno Vignoni Siena alatt van ez a fantasztikus hely: egy kis falu aminek a főtere maga a medence alacsony kőfalakkal. Szerintem itt nem lehet fürödni viszont az egyik épültben a hotelnek van medencéje és a termálfürdőt is megtaláljátok ..

Chianciano Terme - ez is Siena közelében van, délre, egy dombtetőn lévő város ahol szintén vannak fürdők, a Termálfürdőben mindenféle szolgáltatásokat leeht kipróbálni és természetesen a hotel részben szobák is vannak. A belépő 13 euronál kezdődik, iszappakolás 13-33 euro... Van itt még olyan hogy Terme Sensorali, ahol mindenféle masszázsokat, arcfrisstíitő és egéyb szolgáltatásokat kínálnak. Ez a fürdő csütörtökön zárva van egyébként mindig 9-19 óra között van nyitva. A hegyoldalon 500 méteres magasságban van a Terme Sant'Elena ahol szinte lehet inni a gyógyvizet. A belépés délelött és délután lehetséges, ebédre zárva vannak, a jegy most 6,50 télen, a gyerekeke 12 éves korig ingyen mehetnek be.

San Casciano dei Bagni-ban a városka közepén vannak a régi római kori fürdő medencéi, a Bagno Grande és Bagno Bossolo melyekben télen is 39 fok körül van a víz hőmérsékelete,  ez is Siénától délre van. Aztán ott a Fonteverdi fürdő, ami egy szép 5csillagos hotel aminek 4 medencéje is van,. Itt is főleg a szolgáltatások nagy választékára helyezik a hangsúlyt, de külső vendégek is bemehetnek, viszont a legolcsóbb belépő is 75 euro per fő de ha már egy masszázst is kérünk akkor 125 eurora ugrik és inne továbba  csillagos ég. 

A közeli Montepulcianoban is van egy szuper termálfürdő, a Terme di Montepulciano ahol nem csak medencék hanem sziklafürdő is van vízeséssel (terme lunare), konditerem és wellness. A fürdő minden nap 8.00/8.30-12 és 15.00/15.30-18 között van nyitva (vasárnap zárva). Az árak eléggé változók, látok olyat hogy a sziklafürdőbe a belépő 2 főre 25 euro, ebben cromoterapia és gyógytea is benne van. 

Calidario: Én voltam itt a gyerekkel többször is, tavaszi felhős de meleg napokon- egy félig mesterséges-természetes tó. Livorno alatt a tengerpart közelében van, San Vincensotól délre Venturina mellett. Képzeljetek el egy nagy mesterséges medence-tavat, aminek a szél betonozva van de az alja apró kavicsos, kben napágyak, napenyők. A bejáratnál a jegy mellett lehet venni kabint is ahol a cuccokat hagyja az ember, a benti öltözőknél van zuhany is meg hajat is lehet szárítani. A fenti részen van egy étterem aminek egy büfé része is van kinti asztalokkal (ki kell menni a bejáratnál de adnak pecsétet amivel vissza lehet jönni), meg egy hosszű terasz elegénsabb étermi résszel ahol általában esküvőket tartanak. Parkoló is van meg kiadó szobák is tartoznak hozzájuk. Belépő napi 18 euro, de nyitva van este 9ig, sőt juli-aug hónapokban éjfélig

A közeli Sassetta egy hegyi kis falu ahol szintén van termálvíz, a termálfürdő (Terme di Sassetta ) valójában egy agriturismo területén van aminek a neve a Podere la Cerreta ahol meg is lehet szállni. Van külső és belső medence is, kőből rakott falai nagyon szép rusztikusak. A belépődíj 30-60 euro köztt van fejenként.

Saturnia -amit mindenki istenit, ez is szép de elég messze van már lent Grosseto alatt. Maga a víz több helyen bukkan fel, az egyik a falu előtti Terme di Saturnia csodaszép hotel több medencével és szolgáltatással.  Aki nem ahotel vendége is bemehet de belépőjegy 8 euro körül volt a belépő pár éve. A másik a híres vízesés ahol ingyen fürödhet mindenki, erről is írtam és bővebben erről - klikk ide

Ha lejjebb megyünk már Grosseto felé az Amiata hegy aljában van a Bagni San Filippo ahol van egy természetes forrás ahol feltör a meleg víz és így ingyen megmártózhat benne mindenki. Egy nagy fehér kőfal alatt vannak a Saturniához hasonló kis természetese medencék de ide egy erdei úton gyalog lehet csak eljutni. Aki a kényelmet szereti jobban az bemehet a falu közepén található hotelfürdőbe ahol szobák, étterem és medencék is találhatók. Általában szeptember végén bezárnak és csak tavasszal nyitnak újra. A hotelben egy 2 ágyas szoba ára napi 80-100 euro között van reggelivel. 

Could not load widget with the id 552.

folyt köv

 

 

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145