szállástípusok

Nem 'vizsgaanyag' de azért érdemes átnézni melyik típus mit is jelent (nálam)

Ezek nem kőbe vésett tények de közel állnak a hivatalos megnevezéshez és logikához. Tehát mielőtt egy szállást megnézel el kellene döntened melyik típus lenne a legmegfelelőbb neked

Hotel - itt van recepcio és egy elegáns nappali, lehet több emeletes és többnyire városi, bent egy folyosóról nyílnak a szobák amikhez általában saját fürdő tartozik és reggelit is adnak. Ideális pároknak, rövidebb tartózkodás esetén, nem ideális családoknak. Nincsen turnus akár pár éjre is foglalhatóak.

Residence, panzio, bed and breakfast- ezek általában kisebbek és családiasabbak de hasonlóan a hotelhez szobákat adnak ki saját fürdővel, reggelivel. A residence nálam igényesebb kategória, a panzio kisebb, a BB többnyire azt jelenti hogy a ház tulajdonosa is helyben lakik (nálam). Lehetnek vidékiek és városiak is, nincsen turnus akár pár éjre is foglalhatók.

A szobákból is több típus létezik: A sima szobánál vannak nagyobbak, elegánsabbak amiket szuperior szobának szoktak hívni. A lakosztályokban két helység is van vagyis egy nappali rész meg egy háló nem feltétlenül ajtóval elválasztva de nincsen konyha. Nálam vannak családi szobák ami nem egy sima szoba több ággyal hanem általában egymásból vagy egy közös helységből nyíló, közös fürdővel ellátott szobák amikben kényelmesen elfér 3-4 fő is (de nem egy légtérben vannak)

Fogadó- régen ezekben álltak meg a vándorok este egy vacsorára és aludni hogy másnap pihenten indulhassanak tovább. Valójában tehát főleg vidéki éttermekről van szó ahol pár szobát vagy apartmant is kiadnak . A hangsúly az étkezésen van vagyis aki inkább főzni akar és nem csak egy pár napra jön az mást válasszon. El kell fogadni azt is hogy főleg hétvégén sokan jönnek ide vacsorázni és nincsen teljes csend. Cserében viszont a garantáltan finom ételek után nem kell autózni. Ilyen nálam Luigi fogadója és Albertóé .

Apartmanház- Főként vidékiek és többnyire medencések, ez a kedvencem. Egy vagy több épületben találhattok különböző méretű LAKÁSOKAT általában mindegyik saját bejárattal a kertből. Közösen használhatják a kertet, medencét, parkolót de nincsen nagy közös helység és jellemző az önellátás. Mindenkinek van egy nappali/étkezője és 1 vagy több hálószobája és mindig van benne konyha. Szombati érkezéssel, hetes turnusban foglalhatók főszezonban nyáron. A méretet itt nem négyzetméterben hanem a hálószobák számában mérik általában:

studio/egylégteres apt ami egy nagyobb szoba ahol az ágy mellett egy főzősarok vagy konyha is van, étkezőrész meg persze egy fürdőszoba külön. A következő az egyhálós apt amiben a nappali-konyha mellett egy külön szobában van az ágy (hálószoba) de többnyire a díványt ki lehet húzni és így nem csak 2 hanem 2+2 főnek is van hely. A kéthálósban az előzőhöz képest nem egy hanem 2 hálószoba is van így a dívánnyal már akár 4+2 főre is van hely és lehet egy vagy 2 fürdőszoba is. Nagyobb apartmanok amikben 3 vagy több hálószoba van ritkán fordulnak elő de léteznek ilyenek is. Természetesen a régi épületekben nem tudnak ilyen egyen-apartmanokat kialakítani ezért léteznek kisebb 1 vagy 3 fős hálók is vagy a közlekedőbe kitett ágyak. A magas helységekben egy másik kedvelt megoldás a galéria, ami lehet a nappaliban a konyhapult felett vagy a hálóban és ezeken is 1-2 plusz férőhely keletkezik. A variációk száma elég nagy.

Villák, egyben kiadó házak- ez egy nagy családi ház amit egyben lehet kivenni egy csapatnak tehát nem kell megosztozni mással. Van benne egy nagy konyha és étkező, nappali rész és 2-10 hálószoba meg sok fürdőszoba. Általában medencések, vidékiek vagyis egy dombtetőn állnak tehát nincsenek szomszédok. Jellemzően ezek is önelátóak és szombati hetes turnusban bérelhetők. Ezek nálam külön menüben vannak, klikk ide.

Az Üdülőfalvak inkább a görög és török tengerpartról ismertek de itt is van belőlük azért. Egy nagyobb területen elhelyezkedő mindennel ellátott kis minifalvak ezek amikben többnyire apartmanok találhatók akár több száz is vegyes méretben. Van itt parkoló, medence, étterem, kisbolt, kávézó és akár animácio vagyis játékok, programok napközben és este, sportpályák.... Ha tengerpartiak akkor saját strandjuk is van napernyőkkel, zuhannyal. Nehéz olyat találni ami minőségben is megfelel, sok a lerobbant bungalos változat is, elöregedett berendezéssel. Főszezonban hetes turnussal, ideális nagyobb családoknak. Ebből nálam csak 2 van egyelőre, klikk ide vagy klikk ide.

Kiadó lakások is vannak, ezek lehetnek pl befektetésnek vett vagy a nagymamától megörökölt esetleg a gyereknek felújított lakások, amiket kiadnak turistáknak. Itt aztán nagy a szórás árban és minőségben: van amelyik puritán éppen csak a legszükségesebb bútorokkal, másokba viszont beteszik az összes kiselejtezett bútort (ilyet nálam nem találtok). A tulaj csak kulcsot adja oda és aztán nincsen kontakt aminek megvan az előnye és hátránya is. Itt lehetnek nyelvi akadályok is hiszen a tulajok nem beszélnek idegen nyelvet de ha sikerül jót kifogni akkor verik a hotelt is minőségben.

Camping - ahol sátrak, lakókocsik, bungalowk vagy akár apartmanok is találhatók, többnyire közös zuhanyzási és wc épületekkel, a természet lágy ölén.Lehetnek tengerparton vagy az út mellett, jellemzően medence is van már és a parkolás is ingyenes. Nem túl olcsók és nálam jelenleg ilyen nincsen fent.

 

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145