Betetted?? Indulás előtti tanácsok

útlevél? vagyis passaporto olaszul, de nekünk magyaroknak nem kell már Olaszországba ezzel utaznunk, sem Ausztriába, elég a személyi igazolvány vagyis carta identitá.

autóbiztosítás: vagyis a carta verde , ez a nemzetközi biztosító igazolás, nevét a színéről kapta, hiszen zöld színű, melyet több nyelven is kitöltenek az autó és tulajdonosa adataival, a biztosítás lejáratának idejével. Beszerezhető indulás előtt a magyar biztosítótól a biztosítás-befizető csekk ellenében. Ez a magyar csekk magában nem érvényes itt Olaszországban, hiszen csak magyarul van rajta pár adat, amit nem értenek, tehát mindenképpen ki kell váltani a nemzetközi igazolást. Amennyiben igazoltatnak, a forgalmi engedély és jogsi mellett ezt kell odaadni. Kell még minimum egy sárga mellény az új szabályok miatt, amelyet akkor kell felvenni, ha valaki megáll az út mellett.

egészségügyi kártya - az utóbbi években már nem kell semmilyen nyomtatványt kitöltenünk utazás előtt, elég elhozni az otthoni merev egészségügyi kártyát amin az UNIOS logó van, hiszen ezt mindenhol el kell fogadniuk. Ha bárkinek szüksége van orvosra (dottore) és a kórház ( ospedale ) sürgősségi osztályán ( pronto soccorso) jelentkezik, el kell látniuk. Ha nem indokolt a sürgős ellátás, beutalhatják a szakorvoshoz, ez elég hosszadalmas és természetesen ilyenkor már fizetni kell a jegyet ( ticket-et). Ha szükségetek van rám hogy tolmácsoljak, hívjatok fel, a mobilszámomat mindenkinek megadom emailben. Fontos szavak: fáj - fa male gyógyszer - medicina gyógyszertár- farmacia, gyerekorvos - pediatra, állatorvos - veterinario

éjjel nappali bolt (non stop) - na ez az, amit ne keress, mert nincsen. A vasárnapi bevásárlás is elég kétesélyes, bár most már több helyen azért vasárnap délelőtt nyitva van egy kisebb üzlet is. Tehát aki hétvégén érkezik mondjuk szombaton délután, az rögtön menjen el bevásárolni, este 8-ig nyitva vannak a kis üzletek is mindenhol. Ha mégsem sikerül, akkor vasárnap délelőtt egy közeli Coop vagy Conad üzletet keressetek. Ezt pontosan a tulajtól kérdezzétek meg érkezésnél! A nagyobb üzletek havonta egy vasárnap tartanak nyitva, például mindig az első hétvégén, tehát ez sem mindig válik be. Bevásárolni - fare la spesa bolt - negozio/bottega, kenyér - pane

gyógyszertárak vagyis farmacia, ahol vannak krémek, pelenka és gyerekjátékok is. Délután sziesztáznak, de este 8ig nyitva vannak és szombaton csak délelött, aztán csak az ügyeletesek.

lisztérzékenység : olaszul úgy hívják hogy celiachia, erről bővebben is írtam, klikk ide.

kutya-macska: vagyis cane és gatto. Az állatoknak kell egy útlevél, amit az állatorvos segítségével tudunk beszerezni otthon. Kellenek a törzskönyv és az oltások papírjai is ehhez. Nincsen karantén.

cigi vagyis sigaretta, ez nagyon drága Olaszországban!!! Most már Magyarországon sem lehet bárhol cigit venni, itt mindig is csak a Tabacchi-ban lehet beszerezni, ezt nagy fekete T betűvel jelzik. Vasárnap is nyitva vannak többnyire és este vacsora után is újra kinyitnak. Lehet még venni automatákból, amik éjjel is működnek. Az újabbak csak akkor adnak ki cigit, ha az adott nyílásba behelyezi az ember az olasz codice fiscale kártyáját és ezzel igazolja, hogy elmúlt 18 éves. Ne kérjétek, hogy ezt a kártyát elmagyarázzam, de nekünk itt mindenkinek van ilyen, dombornyomású és olyan személyi szám szerűen használandó. FONTOS: Olaszországban sem lehet cigizni éttermekben, kávézókban vagy irodákban és más zárt helyen, sőt szabadtéren is csak akkor, ha kijelölt helyet találunk. Szerencsére a melegebb klíma miatt szinte mindenhol vannak kinti asztalok, így oda szorulnak a cigisek.

telefonálás: MÍióta mindenki mobiltelefont használ, szinte megszűntek az utcai telefonfülkék vagyis cabina telefonica.  Ha mégis van ilyen, akkor lehet aprópénzzel vagy telefonkártyával használni ezeket. Ez utóbbit az előbb említett T tabacchi boltokban lehet kapni ( a sarkukat le kell törni a jelzett, perforált helyen első használat előtt). Egyébként a legtöbb magyar mobiltelefont vagyis cellulare <cselluláre> csak akkor lehet külföldön használni, ha előtte az ember engedélyezteti ezt az opciót és akkor fogad csak hívásokat, ha a roaming is engedélyezett. Hazatelefonálni a 0036-os előhívóval lehet, ha olasz számot hívunk, akkor 0039 után tárcsázd a számot: az olasz mobilok 3-as számmal kezdődnek, míg a sima otthoni telefonok 0-val. A hívás ára attól függ, hogy ki melyik szolgáltatónál van otthon és hogy itt melyik olasz szolgáltatóra kacsolódik rá. Megszűnt  roaming díj tehát nem kell fizetni a foogadott hívásokért vagy üzenetekért, és ha ti hívtok valakit akkor sem kerül többe csak annyiba mintha Magyarországról hívnátok.

internet: Szinte minden városban van internet kávézó, könyvesbolt,, de a nagyobb hoteleknek is van a hallban kitéve közös használatra számítógép. A szállások nagy részén már van internetezési lehetőség tehát elég, ha az ember elhozza a laptopját vagy mobiltelefonját és megkérdezi a jelszót. Van ahol ingyen, van ahol egyszeri költséggel (3-5 euró) lehet netezni és van ahol vehetünk egy, két vagy több órás netezési lehetőséget. A mobil internet is működő rendszer, de ehhez be kell szerezni egy internet key-t valamelyik telefonszolgáltató boltjában személyesen (TIM, 3, VODAFON, WIND) vagy a tabletekhez egy olasz sim kártyát. Lehet egy hónapos korlátlan netezésre befizetni már 3 eurótól ( viszont vannak MB-ban vagy órában maximált lehetőségek is). Nézzetek utána a neten, vagy válasszatok egy olyan szállást, ahol van wireless ingyen!

dugók: Ne ijedjetek meg, de nem biztos hogy be tudjátok dugni a borotvát vagy hajszárítót Olaszországban a konnektorba, mert mások az elektromos ajzatok. Az itteni olasz konektoroknak 3 villája van, míg a magyar változat csak két villás és vastagabbak a szárai, ezért nem megy bele az olasz ajzatba. Persze vannak olyanok is amiknek két vékonyabb villája van (pl töltők) ezek belemennek az ajzatba gond nélkül, még akkor is ha 3 lyukasak. Kérni vagy venni kell átalakítót vagyis olaszul adattatore. A mobiltelefonok töltőjét és az elektromos fogkefét szinte mindehol be lehet dugni átalakító nélkül.

strandok - Vannak olyan partszakaszok, ahol szinte csak az egyensorokba rendezett egyenszínű napernyők és napágyak sora látható. Ide nem engednek még bemenni sem minket fizetés nélkül. Aki el akarja kerülni a kellemetlen meglepetéseket az olvassa el a tengerpartos menüben az adott cikket, vagy klikk ide..

magyar ügyvéd - dr. Molnár Krisztina, irodája Cascinában van ami Pisától kb. 15km, telefonszáma +39 050 797012. Hagyjatok üzenetet a rögzítőn vagy hívjátok a megadott mobilon. vállal jogi tanácsadást, üzleti vagy adás vételi szerződések kötését vagy behajtások, cégalapítások, válóper stb. témában, természetesen nem ingyen. Weboldala www.drkmolnar.hu  

You have no rights to post comments

mobil

Telefon: +39 331 8508 145